Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: patusia5
Jedna z popularniejszych surówek obiadowych - Coleslaw. Podstawowym składnikiem jest szatkowana biała kapusta, często dodawana jest marchewka, jabłko lub ananas. Sos przygotowuje się z majonezu, musztardy i octu. Surówka Coleslaw wywodzi się najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu, skąd przeniosła się do wielu kultur Europy i świata. Nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa "koolsalade" co oznacza surówka z kapusty.

Składniki

  • ćwiartka główki białej kapusty
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • Na sos:
  • pół szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • łyzka soku z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, solimy, odstawiamy na kilkanaście minut i odciskamy z soku. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Do kapusty dodajemy marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy.

Komentarze do przepisu (4)

pszczoleczka 11 października 2013
Pychotka !
paskudna2206 11 października 2013
robię ją od zawsze:))) pyszna:)))
pierozki2 09 grudnia 2013
Wkońcu znalazłam przepis na surówkę colesław gdzie są podane dokładne proporcje na sos.
PYCHA
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ćwiartka główki białej kapusty
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • Na sos:
  • pół szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • łyzka soku z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Składniki