Śródziemnomorska sałatka z białej fasoli

Śródziemnomorska sałatka z białej fasoli
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ta śródziemnomorska sałatka z białej fasoli to szybki, łatwy i świeży dodatek, który świetnie komponuje się z każdym grillowanym lub pieczonym mięsem. To pyszny dodatek do każdego obiadu.

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 60 gram sera feta
  • ok. pół litra pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. 2 puszki białej fasoli odsączyć na durszlaku.
    Do małej miski dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę lub bardzo drobno posiekanego czosnku, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i dokładnie wymieszać.
    Odstawić na bok.

  2. 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki drobno posiekać.
    Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
    Do większej miski dodać odsączoną białą fasolę, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszyć ok. 60 gram sera feta.

  3. Następnie wszystko polać równomiernie uprzednio przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać.

    Sałatkę podawać jako lunch wraz ze swoim ulubionym rodzajem pieczywa lub jako dodatek do każdego rodzaju dania mięsnego.
    Świetnie przechowuje się ona w lodówce - do 4 dni.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 października
Super ;)
Składniki
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 60 gram sera feta
  • ok. pół litra pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
Składniki