Spaghetti z buraka i pomarańczy

Spaghetti z buraka i pomarańczy
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: kazimierz
Wyśmienity przepis, bardzo zdrowy

Składniki

  • burak czerwony 3-4 sztuki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 30 g
  • sok z cytryny z 1/2 sztuki
  • syrop z agawy 2 łyżki (może być miód)
  • rukola 100 g
  • fileciki z miąższu 1 pomarańczy
  • feta rozkruszona 40 g
  • musztarda 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Spaghetti z buraka wycinamy specjalnym do tego celu urządzeniem.
    Z pomarańczy wyciskamy sok około 30 ml. Uzyskany sok przelewamy do garnka, dodajemy syrop z agawy lub miód, wymieszać i zagotować. Do gorącego soku dodać spaghetti z buraka, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego ostygnięcia (można chwileczkę razem podgotować jeśli buraki są bardzo twarde, gotowanie nie jest konieczne). Tak zamarynowane buraki po całkowitym ostygnięciu odcedzamy, soku nie wylewamy, układamy na talerzach, łączymy z rukolą. Do odcedzonego soku dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy spaghetti na talerzach. Układamy fileciki pomarańczy a na koniec posypujemy rozkruszoną fetą.

  2. Więcej przepisów:https://kazimierzdieta.wordpress.com/

Składniki
  • burak czerwony 3-4 sztuki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 30 g
  • sok z cytryny z 1/2 sztuki
  • syrop z agawy 2 łyżki (może być miód)
  • rukola 100 g
  • fileciki z miąższu 1 pomarańczy
  • feta rozkruszona 40 g
  • musztarda 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
Składniki