Sos tatarski - prosty, domowy przepis

Sos tatarski - prosty, domowy przepis
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Sprawdzony przepis na sos tatarski, który robimy na każde święta. Jest idealny do jajek i wędlin. Robi się go dosłownie w 15 minut :)

Składniki

  • mały słoiczek marynowanych grzybów leśnych (150g) ja wykorzystałam podgrzybki
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych pieczarek (90g)
  • 1 cebula szalotka
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 duże łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie

  1. Grzybki odcedzamy z zalewy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę

  2. Na taką samą kosteczkę kroimy ogórki kiszone i konserwowe oraz cebulkę.

  3. Przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany, 5 łyżek majonezu i łyżeczkę musztardy.

  4. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko starannie mieszamy.

  5. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

  6. Smacznego :)

Składniki
  • mały słoiczek marynowanych grzybów leśnych (150g) ja wykorzystałam podgrzybki
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych pieczarek (90g)
  • 1 cebula szalotka
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 duże łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka musztardy
Składniki