Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato jest okresem, kiedy przyrządzane przeze mnie posiłki stają się bardziej kolorowe i lżejsze. W tym czasie dużo kombinuję w kuchni i mam odwagę łączyć ze sobą przeróżne produkty. Szczególnie bliska jest mi mieszanka ostro-słodka z dodatkiem kwaskowej nuty. Do kulinarnych eksperymentów najlepiej nadaje sałatka - jest to wdzięczne danie pod tym względem. Mnogość kombinacji w przypadku składników jest tak wielka, że ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w 1 cm kwadraty, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka - odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm paski. Cebulę kroimy w pióra a paprykę w kostkę. Orzechy prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) przez ok 3-minuty. Otwieramy puszkę kukurydzy i odsączamy. Filety z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażmy na patelni bez dodatku oleju.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Placki tortilli układamy natłuszczonych oliwą foremek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 5-7 minut. Wyjmujemy placki po przestygnięciu (jeżeli mamy jedną foremkę czynność tę powtarzamy).
Przygotowujemy dresing W miseczce energicznie mieszamy ze sobą oliwę miód i sok z połowy limonki. Sposób podania sałatki Do upieczonych miseczek nakładamy na przemian roszponkę, mango, kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę. Wierzch sałatki polewamy dresingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami i nasionkami chia. Smacznego!