Słodkie tofu w sosie sojowo-pomarańczowym

Słodkie tofu w sosie sojowo-pomarańczowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Słodki tofu w sosie sojowo – pomarańczowym, to potrawa w słodko – ostrym a jednocześnie bardzo aromatycznym wydaniu. Obłędnie pyszne, lekkie i proste danie.

Składniki

  • Tofu naturalne 250 g
  • Sałata lodowa / pół małej główki
  • Pomarańcza
  • Syrop z agawy – 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – łyżka
  • Papryczka chili – ok. 1,5 cm
  • Masło 20 g
  • Płatki migdałowe 2 łyżki
  • Granola 2 łyżki
  • Bazylia – kilka listków

Przygotowanie

  1. Sałatę poszatkuj, rozłóż na talerze.

  2. Pomarańczę dokładnie umyj / sparz wrzątkiem / wyciśnij sok.

  3. Skórkę z połowy pomarańczy drobno posiekaj.

  4. Na patelnię wlej przez sitko sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet ryżowy, syrop z agawy zamieszaj.

  5. Dołóż posiekaną skórkę pomarańczy oraz drobno poszatkowaną papryczkę chili bez pestek.

  6. Dodaj masło, zagotuj i zmniejsz ogień.

  7. Tofu pokrój w równą kostkę i dodaj do sosu.

  8. Duś pod przykryciem około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj i polewaj tofu sosem.

  9. Na talerze z sałatą, wyłóż porcje tofu.

  10. Posyp granolą oraz płatkami migdałów.

  11. Całość polej pozostałym sosem.

  12. Dodaj po kilka listków bazylii.

Składniki
  • Tofu naturalne 250 g
  • Sałata lodowa / pół małej główki
  • Pomarańcza
  • Syrop z agawy – 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżki
  • Ocet ryżowy – łyżka
  • Papryczka chili – ok. 1,5 cm
  • Masło 20 g
  • Płatki migdałowe 2 łyżki
  • Granola 2 łyżki
  • Bazylia – kilka listków
Składniki