Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami

Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków!

Składniki

  • 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku
  • 6 małych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części
  • 100g niesolonych orzeszków
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz cayenne, majeranek
  • olej

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy orzeszki, pomidory, cebulkę oraz śledzie pokrojone w mniejsze części. Dolewamy oliwę z pomidorów, przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy je w lodówce przez 2-3 dni codziennie przekręcając słoikiem aby smaki się wymieszały.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 19 grudnia 2018
Śledzie z takimi dodatkami są super. Świetna sałatka :)
Składniki
  • 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku
  • 6 małych pomidorków suszonych, pokrojonych w mniejsze części
  • 100g niesolonych orzeszków
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz cayenne, majeranek
  • olej
Składniki