Śledzie w porach z rodzynkami i orzechami

Śledzie w porach z rodzynkami i orzechami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Śledzie w każdej postaci to obowiązkowy element świątecznego stołu. Ta ryba jest tak uniwersalna, że obojętnie z jakimi dodatkami smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj proponuję wersję bardziej na słodko z rodzynkami i orzechami. Wypróbujcie, bo warto:-)

Składniki

  • 5-6 śledzi wiejskich (gotowe ze słoika)
  • garść rodzynek
  • małe jabłko lub połowa dużego
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • ok. 5 cm białej części pora
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie

  1. Śledzie pokroić na kawałki. Rodzynki włożyć do kubka, zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 15 minut. Potem odsączyć na sitku. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Por cieniutko pokroić, nie parzyć. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.

    Do miski przełożyć śledzie, rodzynki, tarte jabłko, orzechy, por, dodać jogurt i majonez, i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i włożyć do lodówki na min. 24h, żeby wszystko się przegryzło.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 grudnia 2020
Pyszotka :)
Składniki
  • 5-6 śledzi wiejskich (gotowe ze słoika)
  • garść rodzynek
  • małe jabłko lub połowa dużego
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • ok. 5 cm białej części pora
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
Składniki