Śledzie w oleju z warzywami

Śledzie w oleju z warzywami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Jeszcze zdążycie przed Świętami. Pyszne śledzie z warzywami.

Składniki

  • śledź a'la matjas - 8 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka konserwowa - mały słoik
  • ogórki konserwowe - kilka sztuk
  • papryka świeża zielona - 1/2 sztuki
  • olej
  • musztarda

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Pozbędziemy się w ten sposób nadwyżki soli. Jak długo śledzie są moczone zależy od nas, naszego smaku i zasolenia śledzi.

  2. Po wyjęciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem smarujemy płaty sporą ilością musztardy od strony mięsa. Odstawiamy na godzinkę i kroimy w wygodne do układania warstwami w słoiku kawałki.

  3. Cebulę siekamy w piórka. Papryki kroimy w paski. Ogórki w grubszą kostkę. Układamy wszystko warstwami w słoiku. Śledzie - cebula - papryki - ogórki i tak aż do wypełnienia słoika po brzeg.

  4. Zalewamy całość roślinnym olejem i pozostawiamy w spokoju przez około 2 dni ...co łatwe wcale nie jest.

    Zapraszamy po inne przepisy na nasz blog. Link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 grudnia 2020
Bardzo fajne śledziki:-)
Dariusz-D 01 lutego
Niezwykle smakowicie wygląda :-)
Składniki
  • śledź a'la matjas - 8 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka konserwowa - mały słoik
  • ogórki konserwowe - kilka sztuk
  • papryka świeża zielona - 1/2 sztuki
  • olej
  • musztarda
Składniki