Śledzie pod pierzynką

Przepis dnia 2014-12-02
Śledzie pod pierzynką
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Dzięki tej sałatce polubiłam śledzie. Jest ona tak delikatna zarówno w konsystencji, jak i w smaku, co trochę łagodzi wyraźny smak śledzia, a jednocześnie nadaje mu charakteru.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach- umyć i w obierkach włożyć do garnka. Gotować ok. 20-30 min. do miękkości (ważne aby nie były zbyt miękkie, żeby się nie rozpadały). Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
    Jajka ugotować na twardo- 8 min. Warzywa i jajka obrać.

  2. Pora drobno pokroić w kosteczkę, wyłożyć na dno naczynia. Ogórki potrzeć na tarle o grubych oczkach, odcisnąć z nich lekko wodę i ułożyć na pora. Następnie śledzie opłukać z oleju, pokroić w kostkę o boku 1,5cm. Ułożyć na ogórkach. Oprószyć lekko curry. Na śledzie wysypać potarte na grubym tarle jajka, następnie warstwę startej marchewki i potartych ziemniaków.

  3. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą majonez i jogurt doprawiony pieprzem i solą. (Należy uważać jednak z ilością soli, gdyż śledzie są słone). Tak przygotowany sos wylać na górną warstwę sałatki, delikatnie rozprowadzić po całości, posypać curry. NIE MIESZAĆ.

Komentarze do przepisu (12)

magdarynka 29 listopada 2014
Wiesz co, dobra zonko w kuchni ? :) To wygląda rewelacyjnie!!1 Ja chcę śledzia ! :)
Obserwator 29 listopada 2014
Lubię śledzie. A Twój przepis i zdjęcie rewelacyjne.
Jagoda50 29 listopada 2014
Smaczny przepis i piękne zdjęcie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki