Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Smakoszom śledzia proponuję sałatkę z pysznej kuchni litewskiej.

Składniki

  • pół kg płatów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: 5 goździków
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • 5 listków laurowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyzeczki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

Lulinka 16 czerwca 2015
Z chęcią spróbuję ten pyszny przepis
Obserwator 16 czerwca 2015
Mam nadzieję, że posmakuje. Pozdrawiam :)
Składniki
  • pół kg płatów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • olej
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: 5 goździków
  • 2 ziarna pieprzu
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • 5 listków laurowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyzeczki cukru pudru
Składniki