Śledzie po Fińsku w sosie z curry

Śledzie po Fińsku w sosie z curry
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 puszka 400 g groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
    Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

  2. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.

    Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi.

    Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

  3. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.

    Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (4)

rosynka 08 marca 2019
Przepyszne sledziki, cos w sam raz dla mnie.
pelen_brzuszek 11 marca 2019
brzmi ciekawie :)
UwagaBabciaEwa 18 marca 2019
Polecam zrobić, sałatka jest bardzo smaczna. Pozdrawiam serdecznie ♥
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 puszka 400 g groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
Składniki