Śledzie na święta, najlepsze śledzie świąteczne :-)

Przepis dnia 2021-12-10
Śledzie na święta, najlepsze śledzie świąteczne :-)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w oleju rydzowym, idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Szybkie wykonanie, fantastyczny smak i zachęcający wygląd. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/XWBovSkJBz0

Składniki

  • Śledzie wykwintne słabo solone 500 g.
  • Ogórek konserwowy 2 szt.
  • Peperoncino 1 łyżeczka.
  • Cebula 2 szt.
  • Olej rydzowy.
  • Czosnek 1 duży ząbek.
  • Słoiki 3 szt. 350 ml.

Przygotowanie

  1. Śledzia należy delikatnie przepłukać w zimnej wodzie, pokroić na mniejsze kawałki, ogórki w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać. Cebulę wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy a 2 minuty aby zmiękła, odcedzamy.
    Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć, następnie układamy w nich warstwowo kolejno, składniki: cebulę, ogórki, peperoncino, czosnek i tak na przemian.
    Na sam koniec zalewamy słoiki olejem rydzowym, aby przykrył wszystkie składniki w słoikach.
    Śledzie odstawiamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie są idealne do jedzenia, do śledzi wystarczy tylko chrupiące pieczywo.
    Gotowe !!!
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 10 grudnia 2021
Pyszotka:)
Gotujtosam 10 grudnia 2021
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • Śledzie wykwintne słabo solone 500 g.
  • Ogórek konserwowy 2 szt.
  • Peperoncino 1 łyżeczka.
  • Cebula 2 szt.
  • Olej rydzowy.
  • Czosnek 1 duży ząbek.
  • Słoiki 3 szt. 350 ml.
Składniki