Śledź pod pierzynką. Tej sałatki nie może zabraknąć w święta

Śledź pod pierzynką. Tej sałatki nie może zabraknąć w święta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Klasyczna sałatka śledziowa na Boże Narodzenie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a składniki niedrogie. Warstwowy układ sprawia, że prezentuje się fenomenalnie.

Składniki

  • Około 5- 6 sztuk filetów śledziowych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 niewielkie buraki
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 3 spore ogórki kiszone
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Buraki, ziemniaki, marchewkę i jajka ugotuj z odrobiną soli. Gdy ostygną, ziemniaki pokrój w kostkę, a buraki, marchewkę i jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  2. Filety namocz w wodzie i pozostaw na około 30 minut – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli. Po tym czasie wyciągnij je, osusz i także pokrój w kostkę.

  3. Cebulę i ogórki posiekaj na drobne kawałki.

  4. Na spód okrągłego pierścienia (może być okrągła foremka do wykrawania ciastek) wyłóż śledzie wymieszane z cebulą i oprószone pieprzem. Na wierzch dodaj łyżkę majonezu i rozprowadź po całości.

  5. Na śledzie połóż warstwę marchewki, ziemniaków a następnie ogórków.

  6. Na wierzch wyłóż jajka potem buraki. Dodaj kolejną warstwę majonezu, całość oprósz pieprzem.

  7. Udekoruj posiekaną pietruszką. Podawaj lekko schłodzoną.

Komentarze do przepisu (1)

Ola1984 01 grudnia 2021
Przepyszna :)
Składniki
  • Około 5- 6 sztuk filetów śledziowych
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 niewielkie buraki
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 3 spore ogórki kiszone
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka do dekoracji
Składniki