Śledź po japońsku

Śledź po japońsku
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja też od czasu do czasu w inne święta na życzenie męża .

Składniki

  • 6 sztuk matiasów w oleju
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3-4 ogórków kiszonych lub konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek majonezu

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy najlepiej na całą noc, jeśli nie maci tyle czasu wystarczy aby śledzie moczyły się kilka godzin.

  2. Jajka kroimy w grubą kostkę i układamy na spodzie przeźroczystej miski.

  3. Na jajkach układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na cebulę nakładamy majonez.

  4. Na majonez kładziemy odcedzony groszek. Na groszku układamy pokrojone w kostkę ogórki.

  5. Na ogórki układamy pokrojone w kawałki śledzie.

  6. Na śledzie dajemy warstwę majonezu.

  7. Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!

  8. ;-d

  9. ;-)))

Komentarze do przepisu (18)

SlodkoSlodka83 13 listopada 2018
Lubimy :-)
fafiatko 13 listopada 2018
Pysznie wygladaja!
kuchmariola63 14 listopada 2018
Super, będę i ja musiała zrobić śledzika po japońsku, bo apetytu na niego dostałam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 sztuk matiasów w oleju
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3-4 ogórków kiszonych lub konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek majonezu
Składniki