Sałatka ziemniaczana z fasolką

Sałatka ziemniaczana z fasolką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealna, orzeźwiająca sałatka do dań z grilla i piekarnika. Można przygotować ją wcześniej, gdyż schłodzona smakuje najlepiej. A jak sezon na fasolkę szparagową, to i my. Korzystać trzeba z tego co tu i teraz.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu 10%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą „kostkę”. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.

    Fasolę oczyszczamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru (al dente). Kroimy na mniejsze kawałki.

    Cebulę kroimy w piórka.

    Ziemniaki, fasolkę, koperek cebulę mieszamy z olejem i octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.

Komentarze do przepisu (1)

Puma654 11 lipca
Takie proste i takie pyszne.Nie potrzebne tu nawet mięsiwo,mogłabym zjeść solo.Bardzo dobry wybór octu 10%,bo... Czytaj całość »
Takie proste i takie pyszne.Nie potrzebne tu nawet mięsiwo,mogłabym zjeść solo.Bardzo dobry wybór octu 10%,bo do konkretów ma taki być! Octu winnego używam do lekkich sałat,ale tam gdzie ziemniak,mięcho (galarety) to tylko taki...:)
Składniki
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu 10%
  • sól, pieprz
Składniki