Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sałatka z ziemniaków, pora, jajek i papryki konserwowej. Doskonała jako dodatek do pieczonych mięs lub jako samodzielny posiłek.

Składniki

  • Ziemniaki duże 3 szt.
  • Jajko kurze 5 szt.
  • Por duży 1/2 szt.
  • Papryka konserwowa cztery ćwiartki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny typu greckiego 2 łyżki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach i wystudzić.

  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.

  3. Por obrać z suchych zewnętrznych liści, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku zgromadzonego pomiędzy liśćmi.

  4. Połówki pora przekroić jeszcze raz wzdłuż i pokroić na wąskie paski, przełożyć do sita, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.

  5. Paprykę konserwową pokroić na nieduże kawałki.

  6. Ziemniaki, por i paprykę wymieszać. Dodać sól, pieprz, jogurt i musztardę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

  7. Jajka pokroić każde na około 16 części, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 05 stycznia 2020
Moje smaki:)
ekspresjawkuchni 05 stycznia 2020
Moje również, dzięki :)
ErJot 06 stycznia 2020
Apetyczna sałatka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki duże 3 szt.
  • Jajko kurze 5 szt.
  • Por duży 1/2 szt.
  • Papryka konserwowa cztery ćwiartki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny typu greckiego 2 łyżki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
Składniki