Sałatka zielonej soczewicy

Sałatka zielonej soczewicy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
To może być danie obiadowe, podwieczorek czy kolacja. Praktycznie o każdej porze się sprawdzi.

Składniki

  • 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • sos winegret:
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na 1-2 godziny, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić. Pokroić też umyty ogórek, paprykę i pietruszkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórek, paprykę, kukurydzę, pietruszkę przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę. Wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać sosem. Jeszcze raz wymieszać. Można podawać.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 25 maja 2018
Bardzo smaczna salatka!
bryssska 25 maja 2018
Chyba z soczewicą jeszcze nie jadłam sałatki, pysznie się prezentuje ;-D
GREGORHSPEED 25 maja 2018
Świetna <3 Zdecydowanie moje smaki <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • sos winegret:
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
Składniki