Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wiosenna sałatka ze szpinaku, rukoli i truskawek, z oryginalnym sosem truskawkowym.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 150
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 150
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
Przygotowujemy: pęczek świeżego szpinaku garść świeżych liści rukoli 15-20 truskawek Na sos: 6-8 truskawek (zależnie od ich wielkości) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól i pieprz Zacznijmy od sosu – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. I oto cały trud. Wychodzi nam różowo-brunatny sos, który wcale nie jest za słodki, a dzięki obecności balsamico, soli i pieprzu robi się leciuteńko wytrawny (przepis jest też tutaj). Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy i suszymy (w czystej ściereczce lub specjalnej suszarce do sałaty). Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli liście są duże, jeśli małe – możesz pozostawić je w całości) – wrzucamy do miski do sałaty. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Mieszamy lekko z liśćmi a wierzch polewamy lekko sosem truskawkowym. Sałatka – całkiem light – jest gotowa do podania.