Sałatka ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Sałatka ze szpinakiem, fetą i pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kate85
Ta aromatyczna sałatka z serem feta i szpinakiem jest idealnym dodatkiem do prawie wszystkiego. Świetny pomysł na szybkie i smaczne danie fit na lunch do pracy, kolację, na grilla lub przyjęcie.

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • około 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 1 łodyga selera naciowego, pozbawiona żyłek i pokrojona w cienkie plasterki
  • suszone oregano
  • 100g sera feta, pokruszonego
  • oliwa z oliwek
  • Sos czosnkowo-ziołowy do sałatek:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mirinu
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • sól morska i pieprz cytrynowy do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garść orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni i lekko posiekanych

Przygotowanie

  1. W misce na sałatkę przygotować sos sałatkowy - wymieszać oliwę z oliwek, ocet, mirin, dodać czosnek, orzeszki i oregano, doprawić do smaku solą morską oraz pieprzem cytrynowym.
    Do tej samej miski dodać szpinak i wymieszać.

  2. Na szpinaku ułożyć pomidorki, pokrojonego selera naciowego, następnie posypać pokruszoną fetą. Na koniec oprószyć pieprzem cytrynowym oraz suszonym oregano i spryskać sałatkę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (2)

smaker 22 lipca
Z chęcią byśmy spróbowali - pysznie wygląda!
Kate85 22 lipca
Polecam wszystkim :)
Składniki
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • około 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 1 łodyga selera naciowego, pozbawiona żyłek i pokrojona w cienkie plasterki
  • suszone oregano
  • 100g sera feta, pokruszonego
  • oliwa z oliwek
  • Sos czosnkowo-ziołowy do sałatek:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka mirinu
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • sól morska i pieprz cytrynowy do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garść orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni i lekko posiekanych
Składniki