Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym

Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Wiosna to magiczna pora roku, kiedy wszystko wokół budzi się do życia, nabiera koloru i smaku. Pojawiają się pierwsze, długo wyczekiwane nowalijki w tym szparagi - wiosenny smak luksusu! Niezwykle smaczne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Świetnie komponują się kolorystycznie i smakowo z truskawkami, o czym możecie się przekonać, przygotowując tą lekką, świeżą i wspaniałą sałatkę. Świeże liście szpinaku i sałaty, chrupiące szparagi w towarzystwie soczystych truskawek, wzbogacone niepowtarzalnym smakiem wędzonego twarogu. Do tego cudowny dressing truskawkowy i prażone migdały. Wspaniała kompozycja smaku i różnorodność tekstur na jednym talerzu. Gorąco polecam!

Składniki

  • 100 g mix sałat*
  • 150 g truskawek
  • 150 g wędzonego twarogu
  • 120 g szparagów
  • Dressing truskawkowy
  • 120 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego**
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz biały
  • Dodatkowo
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergin

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Na drugiej patelni prażymy płatki migdałowe. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy wzdłuż na pół.

    Dressing truskawkowy

    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na mus. Dodajemy oliwę, ocet balsamiczny i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
    Na talerz wykładamy porcję liści sałaty i szpinaku, dodajemy truskawki, szparagi i wędzony twaróg. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * użyłam miksu baby szpinak i czerwonej sałaty
    ** octu balsamicznego można dodać więcej

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 12 maja
Pyszna sałatka:)
Jagodzianka17 18 maja
Dziękuję
Składniki
  • 100 g mix sałat*
  • 150 g truskawek
  • 150 g wędzonego twarogu
  • 120 g szparagów
  • Dressing truskawkowy
  • 120 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego**
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz biały
  • Dodatkowo
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergin
Składniki