Sałatka ze szparagami, pomidorkami i kuskusem

Przepis dnia 2021-06-24
Sałatka ze szparagami, pomidorkami i kuskusem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Pyszna i lekka sałatka z soczewicą i kuskusem, ze szparagami, pomidorkami, żurawiną, kaparami i migdałami. A do tego prosty sos z oliwy i octu winnego z natką pietruszki.

Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 cebuli ( białej albo czerwonej)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 250 g pomidorów cherry
  • garść migdałów
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować do miękkości, odsączyć i odstawić do przestygnięcia.
    Kaszę przełożyć do plastikowego zamykanego pudełka i zalać wrzątkiem tak żeby woda wystawała powyżej kaszy na wysokość 1 cm), odstawić na 5 minut, potem otworzyć i spulchnić widelcem.

  2. Szparagi pozbawić twardych końców, w razie potrzeby obrać, pokroić na 3 cm kawałki, ugotować al dente, odsączyć.
    Migdały lekko posiekać.
    Kaszę i soczewicę przełożyć do miski.

  3. Kaszę i soczewicę przełożyć do miski.
    Cebulę posiekać, zalać sokiem z cytryny, wymieszać przełożyć do kaszy.
    Dodać kapary, żurawinę, natkę i migdały. Zalać oliwą, octem i obficie posolić i popieprzyć.
    Wymieszać.
    Pomidory przekroić na połówki, dodać do sałatki razem ze szparagami, delikatnie wymieszać.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 cebuli ( białej albo czerwonej)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 250 g pomidorów cherry
  • garść migdałów
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
Składniki