Sałatka ze szparagami i jajkiem w koszulce.

Sałatka ze szparagami i jajkiem w koszulce.
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: megi_mg
Pyszne, proste i tanie, "sezon szparagowy" rozpoczęty...

Składniki

  • mix sałat
  • awokado
  • szparagi zielone 12 sztuk
  • garść szczypioru
  • łyżka startego parmezanu
  • oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Miks sałat (wedle uznania) pół awokado obranego, pokrojonego w ćwiartki i skropionego cytryną, zielone szparagi ( podsmażone lub chwilę podgotowane, nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce ) pokrojony szczypior z młodymi cebulkami. Wszystko skrapiamy oliwą z cytryną, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Na koniec jajo w koszulce (1 na porcję), które należy wybić do miseczki, następnie delikatnie wlać do garnka z gotującą lekko osoloną wodą z dodatkiem łyżki octu, mieszamy wodę tworząc wir, wlewamy jajo, które gotujemy około 1 minuty.

  2. Całość można posypać startym parmezanem lub innym twardym, ostrzejszym w smaku serem. Doskonale smakuje z grzankami z masłem czosnkowym. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 16 maja 2019
prawdziwe wiosenne danie :)
slodkisentyment 17 maja 2019
Pycha :)
Składniki
  • mix sałat
  • awokado
  • szparagi zielone 12 sztuk
  • garść szczypioru
  • łyżka startego parmezanu
  • oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
  • 2 jajka
Składniki