Sałatka ze szparagami i brokułem

Sałatka ze szparagami i brokułem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sałatka z warzywami i serowym sosem. Pyszna i kolorowa.

Składniki

  • Brokuł - 1 szt
  • Szparagi zielone - 1 wiązka
  • Jajka - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Sos:
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Ser Grana Padano tarty - 40g
  • Gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • Sól, pieprz, chilli

Przygotowanie

  1. Składniki na sos mieszamy.
    Jajka gotujemy na twardo. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok 3-4 minuty (powinien być twardy i jędrny). Szparagi gotujemy w pozycji pionowej ok 8 minut. Kilka główek zostawiamy do dekoracji, resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w połówki lub ćwiartki.

    Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sos, ewentualnie doprawiamy do smaku, dekorujemy główkami szparagów. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 marca
Bardzo efektowna sałatka :-)
fafiatko 23 marca
Swietna i zabieram pomysl na dodanie parmezanu do sosu!
Składniki
  • Brokuł - 1 szt
  • Szparagi zielone - 1 wiązka
  • Jajka - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Sos:
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Ser Grana Padano tarty - 40g
  • Gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • Sól, pieprz, chilli
Składniki