Sałatka ze świeżego szpinaku i fety

Sałatka ze świeżego szpinaku i fety
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna i zdrowa sałatka, wspaniała jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub łososia.

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 500 g pomidorków koktailowych pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g fety pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego

Przygotowanie

  1. Składniki na sałatkę wymieszać i schłodzić.

  2. Z oliwy, octu balsamicznego i pieprzu sporządzić oddzielnie sos.

  3. Sałatkę polać sosem na około 10 minut przed podaniem.

    Świetnie komponuje się z piersiami kurczaka faszerowanymi szpinakiem, suszonymi pomidorami i tymiankiem (przepis podam niebawem).
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

ggosienka68 11 marca 2014
Super!
Składniki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 500 g pomidorków koktailowych pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g fety pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
Składniki