Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zapraszam na kaszę jęczmienną w sałatkowej odsłonie z kurkami i biało zielonymi kulkami, czyli mozzarellą i oliwkami. Dodatkowo z kiełkami koniczyny, bazylią i szczypiorkiem czosnkowym mieszamy i delikatnym smakowo olejem z Ostropestu polewamy. Pamiętać należy, że „zimno tłoczone” oleje na zimno tylko podajemy, bo w ten sposób ich właściwości zachowujemy.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Składniki
Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli mamy małe to pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Kaszę mieszamy z kurkami, dodajemy mozzarellę pokrojona na ćwiartki, oliwki, garść posiekanego szczypiorku i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki i świeże listki bazylii. Tuż przed podaniem polewamy olejem z ostropestu. Rada: sałatkę można podawać na ciepło, tylko należy pamiętać, że olej dodajemy tylko do porcji, którą jemy, nie podgrzewamy już kaszy z olejem.