Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Fenomenalna w smaku sałatka, którą przygotowuje się w nietypowy sposób. Mianowicie dodajemy do niej SUROWY makaron, który dzięki „mokrym” składnikom mięknie i nabiera niepowtarzalnego smaku. Gwarantuję, że stanie się ona hitem każdego przyjęcia ;)

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • kostka rosołowa (u mnie z liściem laurowym i zielem angielskim)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 opakowania zupek chińskich
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • ogórek szklarniowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4-5 łyżek majonezu
  • ulubione przyprawy (u mnie po łyżeczce czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki ostrej, curry i szczypta chili)
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy z błonek. W miseczce łączymy (rozgniatamy) kostkę rosołową z oliwą z oliwek. Smarujemy nią dokładnie kurczaka, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowego kurczaka odkładamy do wystudzenia i kroimy w drobną kostkę.

  2. Makaron z zupek chińskich łamiemy na bardzo małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy (możecie wykorzystać przyprawy, które są dodawane do zupek lub tak jak ja doprawić je swoimi ulubionymi przyprawami). Ogórka szklarniowego obieramy i razem z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do makaronu. Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy do miski razem z pokrojonym kurczakiem. Dodajemy majonez i śmietanę. Aby wzbogacić smak możecie dodać jeszcze 1-2 łyżki wody z ogórków kiszonych. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Ewa_G 25 stycznia 2018
Ja również robię w ten sposób, że surowy makaron mieszam z majonezem - zdecydowanie wolę taką wersję
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kostka rosołowa (u mnie z liściem laurowym i zielem angielskim)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 opakowania zupek chińskich
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • ogórek szklarniowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4-5 łyżek majonezu
  • ulubione przyprawy (u mnie po łyżeczce czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki ostrej, curry i szczypta chili)
  • Pieprz
  • Sól
Składniki