Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Każdy chyba słyszał o sałatce z zupek chińskich. Jest prosta w przygotowaniu, ciekawie wygląda i oryginalnie smakuje. Poza tym daje zupełnie nowe zastosowanie osławionym zupkom w paczuszkach o przerażającym składzie. Jednak nawet ja uważam, że od odrobiny chemii raz na jakiś czas nikt jeszcze nie umarł :)) Jeśli chodzi o czas przygotowania, nie jest super szybka ani super długa - w końcu to nie bigos, że robi się 3dni :)) Jeśli zaś chodzi o tempo znikania, jest zastraszająco szybkie - przynajmniej u mnie w domu. Nie wykluczam oczywiście, że mieszkam ze stadem głodomorów :)) Dlatego też zawsze przygotowuję 5-6 średnich salaterek. Przeważnie dzień później po sałatce nie ma już śladu. Uwielbia ją półtoraroczna córeczka mojej przyjaciółki. Podczas którychś odwiedzin natrafiła na tę sałatkę i wcinała, aż jej się uszy trzęsły :)

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 zupki Vifon ostre (w czerwonych torebkach)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • słoik selera konserwowego
  • kilka ogórków konserwowych (średnio po jednym na salaterkę)
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • majonez (polecam z Mosso)
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Mieszamy z olejem. Posypujemy zawartością torebek o nazwie ''soup base'', wyciskamy olej z drugiej torebeczki i wysypujemy suszoną marchewkę i natkę pietruszki z trzeciej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Spokojnie, nie będzie to za ostre :) Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na około 1-2h do lodówki i podsmażamy na złoto na odrobinie oleju.

  2. Makaron w torebkach kruszymy i przesypujemy do drugiej miski (odpornej na wysokie temperatury).

  3. Seler odsączamy i kroimy na drobniejsze kawałki.

  4. Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w drobną kostkę i również odsączamy.

  5. Kukurydzę tylko odsączamy :)

  6. Makaron z zupek zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody znajdował się około 0,5cm powyżej makaronu. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Wodę wypije ;)

  7. Na dnie salaterek układamy podsmażonego kurczaka. Delikatnie prószymy solą i pieprzem.

    Na kurczaka układamy trochę selera. Posypujemy odrobinką pieprzu.

    Teraz pora na ogórki - posypujemy po wierzchu warstwę i posypujemy delikatnie solą i pieprzem.

    Na to posypujemy pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę. Pamiętamy o soli i pieprzu - ta sałatka wbrew pozorom jest bardzo delikatna w smaku i bez dodatku soli i pieprzu byłaby po prostu mdła. Sama nieraz szukam w składzie przypraw i nieco podbijam zasadniczy smak podczas przyprawiania kurczaka :)

    Na to wykładamy majonez i rozsmarowujemy go po wierzchu tak, by grubość warstwy majonezowej wynosiła około 1cm.
    Tutaj pomijamy sól i pieprz ;)


    Ostatnim krokiem jest wyłożenie makaronu na majonez. Kładziemy normalnie - ani mało, ani dużo. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3h. Można przykryć salaterki folią.


    Smacznego!!!

Składniki
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 zupki Vifon ostre (w czerwonych torebkach)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • słoik selera konserwowego
  • kilka ogórków konserwowych (średnio po jednym na salaterkę)
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • majonez (polecam z Mosso)
  • sól i pieprz
Składniki