Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta, święta i po świętach. Myślę, że to dobry moment, aby w kuchni postawić na coś lekkiego. I tak u mnie dzisiaj pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy BIO.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32588
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 939
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 338
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32588
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 939
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 338
Składniki
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do momentu zrumienienia. W garnku doprowadzamy do wrzenia 200 ml wody, na gotującą wodę wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. U mnie trwało to dokładnie 18 minut. Ugotowaną soczewicę osączamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek i imbir. Dodajemy 2 łyżki soku z limonki, odrobinę soli i mielonego pieprzu. Powstałym sosem zalewamy rukolę, dodajemy wystudzoną soczewicę. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, dekorujemy półplasterkami awokado, skropionymi sokiem z limonki. Sałatkę posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu i ziarnami czarnuszki. Smacznego.