Sałatka z włoskiego kopru i pomarańczy

Sałatka z włoskiego kopru i pomarańczy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Bardzo smaczna, szybka i zdrowa wloska salatka z kopru wloskiego i pomaranczy . Specjalnego aromatu dodaje swiezy koper i rózowy pieprz.

Składniki

  • 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 400 g)
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • sól, pieprz
  • świeży koperek

Przygotowanie

  1. Bulwe kopru wloskiego poszatkowac lub pokroic w cienkie paski.
    1 pomarancze wyfiletowac i zebrac sok, druga pokroic w plasterki.
    Filety pomaranczy zmieszac z koprem wloskim.
    Z soku z pomaranczy, oliwy, octu, rózowego pierzu i odrobiny soli i czarnego pieprzu zrobic dressing.
    Do salatki mozna tez dodac jeszcze orzeszki piniowe lub pestki granatu jesli stosujemy do dressingu sok z granatu.

  2. Salatke polac dressingiem i przyozdobic plastrami pomaranczy i koprem.

Komentarze do przepisu (11)

Maudie 02 stycznia 2018
Długo nie mogłam się przekonać do kopru włoskiego,nie smakował mi ale od paru miesięcy polubiłam,jadam i... Czytaj całość »
Długo nie mogłam się przekonać do kopru włoskiego,nie smakował mi ale od paru miesięcy polubiłam,jadam i polecam każdemu dla zdrowia i dla smaku:)))Twoja sałatka wygląda pysznie i na pewno zrobię :))))
patros 02 stycznia 2018
swietny pomysl z tym rózowym pieprzem...
Docherro 02 stycznia 2018
Pyszna sałatka, koper włoski ubóstwiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 400 g)
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
Składniki