Sałatka z winogronami i prosciutto

Sałatka z winogronami i prosciutto
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FitSweet
Połączenie wrześniowych, słodkich winogron z wyrazistym serem, chrupiącymi orzechami i prosciutto na pikantnej rukoli zachwyci każdego i nie pozwoli popaść w jesienny marazm.

Składniki

  • Sałatka:
  • 2 garści rukoli
  • ok. 15 winogron
  • 60 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • garść orzechów włoskich
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.

    2) Winogrona umyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na umytej rukoli.

    3) Dodać ser pokrojony w kostkę.

    4) Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni, posiekać i dodać do całości.

    5) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z octem balsamicznym (można użyć w tym celu słoiczka).

    6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.

Składniki
  • Sałatka:
  • 2 garści rukoli
  • ok. 15 winogron
  • 60 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • garść orzechów włoskich
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
Składniki