Sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_gotuje
Przepis Ewy Wachowicz z 396 odcinka programu Ewa gotuje.

Składniki

  • 1 pstrąg wędzony
  • 2 garście rukoli
  • 1 burak kiszony
  • warzywa z rusztu: 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz, olej z pestek winogron
  • pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy:
  • liście z 2 pęczków rzodkiewek
  • kilka liści pokrzywy
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ szklanki oliwy
  • sos: 1 łyżka zielonego pesto
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić – bakłażana i cukinię w plastry, paprykę na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem i upiec na grillu lub żebrowanej patelni (ruszt warto natłuścić).

  2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować z czosnkiem. Przyprawić solą. Dorzucić umyte i osuszone liście rzodkiewki i pokrzywy. Wlać oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Pesto przełożyć do słoiczka. Na wierzch wlać trochę oliwy. Przechowywać w lodówce.

  3. Rukolę ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Na rukoli umieścić pstrąga podzielonego na mniejsze kawałki oraz pokrojone warzywa i kiszonego buraka. Do pesto dodać sok z cytryny i olej. Sosem polać sałatkę.

Składniki
  • 1 pstrąg wędzony
  • 2 garście rukoli
  • 1 burak kiszony
  • warzywa z rusztu: 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz, olej z pestek winogron
  • pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy:
  • liście z 2 pęczków rzodkiewek
  • kilka liści pokrzywy
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ szklanki oliwy
  • sos: 1 łyżka zielonego pesto
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
Składniki