Sałatka z wędzonym karmazynem

Sałatka z wędzonym karmazynem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: drNowak
Karmazyn należy do ryb nietłustych. Zawiera za to dużo kwasów omega-3. Z reguły są to średniej wielkości ryby z mała ilością ości. Mięso jest białe i delikatne. A sałatka ze świeżymi warzywami i wędzonym karmazynem - rewelacja.

Składniki

  • Karmazyn wędzony (tuszka)
  • Pomidory (2 szt.)
  • Ogórek (1/2szt.)
  • Kukurydza słodka (3-4 łyżki)
  • Oliwki zielone (2 garści)
  • Sałata rzymska lub lodowa (3 liście) lub mieszanka sałat (2-3 garście)

Przygotowanie

  1. 1. Mięso karmazyna oddzielam od ości i skóry (łatwo odchodzi a ości są duże i dobrze widoczne).

  2. 2. Pomidory sparzam i obieram ze skórek. Kroję w kostkę.
    3. Kukurydzę odcedzam.
    4. Sałatę myję i kroję w kawałki.
    5. Ogórka obieram i kroję w kostkę.
    6. Oliwki przekrawam na pół.

  3. 7. Wszystkie składniki mieszam i gotowe.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 25 stycznia 2019
Sałatka z rybką, miodzio :) Uwielbiam takie połączenia, pycha :)
Składniki
  • Karmazyn wędzony (tuszka)
  • Pomidory (2 szt.)
  • Ogórek (1/2szt.)
  • Kukurydza słodka (3-4 łyżki)
  • Oliwki zielone (2 garści)
  • Sałata rzymska lub lodowa (3 liście) lub mieszanka sałat (2-3 garście)
Składniki