Sałatka z wątróbką i figą

Sałatka z wątróbką i figą
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Wiem, że wiele osób nie przepada za wątróbką, ale ja osobiście ją uwielbiam. Jest to bardzo wdzięczny produkt, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. U mnie dzisiaj jako główny składnik sałatki.

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża sałata rzymska
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 świeże figi
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Dressing:
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od oczyszczenia wątróbki. Następnie smażymy ją na łyżce oleju, pod koniec solimy. Gotową odstawiamy do przestudzenia.

  2. Warzywa myjemy. Następnie kroimy sałatę i wrzucamy ją do miski. Dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i wystudzoną wątróbkę. Na końcu układamy pokrojone figi.

  3. Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w misce. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

    Idealnym dodatkiem będą chrupiące grzanki.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 27 listopada 2018
Pięknie wygląda,pyszota :-)
kulinarnagosia 27 listopada 2018
Fajnie wygląda :)
babcitereskiciasta 27 listopada 2018
Pyszna kolorowa.:)
Składniki
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża sałata rzymska
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 świeże figi
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Dressing:
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
Składniki