Sałatka z tuńczykiem i soczewicą

Sałatka z tuńczykiem i soczewicą
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś prostą i szybką sałatkę, nic nie trzeba gotować, wystarczy pokroić i pomieszać, sałatka jest przy okazji bezglutenowa. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 puszka soczewicy (np. zielonej)
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, kolendra mielona

Przygotowanie

  1. 1. Soczewicę z puszki odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do miski.

    2. Czerwoną cebulę siekamy drobno i dorzucamy do soczewicy.

    3. Pomidory sparzamy, usuwamy skórki i szypułki i kroimy w kosteczkę, następnie dorzucamy do soczewicy.

    4. Tuńczyka przekładamy do miski.

    5. Natkę pietruszki siekamy drobno.

    6. Dodajemy pietruszkę do sałatki, ale nie wszystko, część zostawiamy do dekoracji.

    7. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka musztardy francuskiej + pół łyżeczki kminu rzymskiego + kolendra mielona + sól i pieprz = mieszamy i dodajemy do sałatki.

    8. I na koniec jeszcze trochę soli i pieprzu i gotowe. Sałatkę podajemy posypaną natką pietruszki lub kolendry.

    Smacznego :-)


Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 28 czerwca
Apetycznie wygląda:)
Kawa-z-mlekiem 28 czerwca
Dziękuję, i polecam w szczególności jako przekąska w czasie upałów, pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 1 puszka soczewicy (np. zielonej)
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, kolendra mielona
Składniki