Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepyszna całkowicie autorska sałatka z tuńczykiem. Do sałatki dodałam sekretny składnik w postaci zielonych oliwek... świetnie dopełniły całości. Oliwki można pominąć, jeśli ktoś nie lubi i zastąpić je np. ogórkiem kiszonym. Zachęcam do spróbowania, bo sałatka jest naprawdę dobra :-)

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała puszka groszku lub pół dużej
  • mała puszka kukurydzy lub pół dużej
  • ok. 7 cm białej części pora
  • kilkanaście sztuk zielonych oliwek
  • Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:

    Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce i doprawić solą i pieprzem.

  2. Przygotowanie sałatki:

    Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać groszek, kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę jajka. Por przekroić wzdłuż na pół i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić go w cienkie paseczki i dodać do reszty składników. Na koniec dodać pokrojone na połówki oliwki. Całość wymieszać i zalać sosem. Raz jeszcze wymieszać. Sałatka gotowa :-)

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 04 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała puszka groszku lub pół dużej
  • mała puszka kukurydzy lub pół dużej
  • ok. 7 cm białej części pora
  • kilkanaście sztuk zielonych oliwek
  • Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Składniki