Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuńczyk z puszki w sosie własnym, ryż, ananas, seler konserwowy ze słoiczka, papryka czerwona, kukurydza, majonez / jogurt typu greckiego, sól i pieprz.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20249
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 170
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2261
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20249
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 170
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2261
Składniki
Wstawić ryż do gotowania. Ugotować na aldente (najlepiej zastosować się do wskazówek gotowania z opakowania). Po wstawieniu ryżu na ogień: Otworzyć puszki z tuńczykiem i odcedzić zalewę przez sitko / durszlak. Rybę z sitka partiami przekładać na czystą ściereczkę i wycisnąć z mięsa nadmiar zalewy (ale nie doprowadzić, aby z ryby został suchy wiór). Rybę przełożyć do salaterki. Po ugotowaniu ryżu: Odstawić go, aby wystygł. Warto rozłożyć ryż na blaszy do pieczenia (szybciej ostygnie i odparuje z niego woda).
Odcedzić ananasa z zalewy przez sitko: Zalewę można zostawić i dodać ją do wody / herbaty do smaku lub wypić. Jeśli ananas jest już pokrojony w kostkę przełożyć go do salaterki lub jeśli jest w talarach pokroić w kostkę około 1cm /1cm. Przełożyć do salaterki. Odcedzić seler z zalewy przez sitko: Seler można trochę osuszyć na papierowym ręczniczku (nie wyciskać, bo seler będzie zbyt mdły). Przełożyć do salaterki. Odcedzić kukurydzę przez sitko i odstawić do salaterki. Pokroić czerwoną paprykę w kostkę: Usunąć gniazdo nasienne. W tym celu małym nożykiem wykroić dookoła zieloną łodyżkę i ją wyciągnąć. Następnie przekroić paprykę na pół od góry do dołu i usunąć pozostałe nasiona, powykrawać białe błonki żeby było estetycznie. Pokroić w kostkę troszkę mniejszą niż 1cm / 1cm. Odstawić do salaterki.
W dużej misie połączyć wszystkie składniki z salaterek z wyłączeniem ryżu i majonezu. Doprawić pieprzem i solą a następnie wymieszać. Dodać majonez i wymieszać. Dodać ryż i wymieszać. Jeśli sałatka będzie zbyt "sucha" dodać jeszcze majonezu i przyprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli jest niedoprawiona. Następnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do misy i przystroić. Voila!