Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Suszone pomidory ze słoiczka w oliwie pokroić w cienkie paski. Jeśli mamy pomidory suszone z torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron.
Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Kapustę umyć i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze cząsteczki.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku. Dodając sól wziąć pod uwagę, że suszone pomidory są dość słone.