Sałatka z tuńczyka na liściach sałaty

Sałatka z tuńczyka na liściach sałaty
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Świetne danie imprezowe - sałatka z tuńczyka z ciecierzycą i fetą podana na liściach sałaty.

Składniki

  • 1 puszka tyńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka ciecierzycy
  • mały słoiczek oliwek czarnych
  • 1 papryka czerwona
  • pół czerwonej cebuli
  • 100 g fety
  • pół pęczka natki pietruszki
  • liście sałaty do podania
  • SOS
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę i natkę drobno posiekać,
    Oliwki pokroić z grubsza,
    Fetę pokruszyć albo pokroić w kostkę,
    Paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
    Tyńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić.

  2. Przełożyć do miskiwszystkie składniki sałatki.
    W kubku (lub słoiku) rozmieszać dokładnie składniki sosu i zalać nimi sałtakę.
    Delikatnie wszystko wymieszać.
    Podawać na liściach sałaty.

Składniki
  • 1 puszka tyńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka ciecierzycy
  • mały słoiczek oliwek czarnych
  • 1 papryka czerwona
  • pół czerwonej cebuli
  • 100 g fety
  • pół pęczka natki pietruszki
  • liście sałaty do podania
  • SOS
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Składniki