Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka. Idealna na co dzień i od święta.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.
    Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
    Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

  3. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą i serem, wyrównać. Na wierzchu rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli i pieprzem, jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać.

  4. Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie jajka.
    Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby majonez połączył składniki.

Składniki
Składniki