Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorska sałatka mojej córki (8 lat), przy której odrobinę pomogłam. Prosta, szybka, pożywna i można ją zjeść zarówno w tej wersji, jak i z dodatkiem sosu/dipu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Tortellini gotujemy w gorącej, osolonej wodzie, aby było al’dente. Przelewamy zimną wodą (hartowane w ten sposób nie będzie się kleić). Sałatę lodową rwiemy w dłoniach na strzępy. Szparagi myjemy i odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek – mieszanka tłuszczu wzbogaci i podbije smak całego dania! Wrzucamy marchewkę, kilka igiełek świeżego rozmarynu, rozmaryn suszony, tymianek oraz wstępnie trochę soli oraz pieprzu. Wszystko razem przesmażamy. Następnie oprószamy cukrem i po chwili dodajemy ziarna słonecznika. Tutaj na dwie marchewki było dodane około 1/4 szkl. ziaren słonecznika. Smażymy wszystko razem co chwila mieszając – słonecznik lekko się zrumieni, marchewki podduszą i przejdą smakiem, a cukier wspaniale wszystko skarmelizuje. Gotową marchewkę z dodatkami ściągamy na talerz, a na tej samej patelni (w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę masła) przesmażamy szparagi aż się zrumienią – przyprawiamy je solą i pieprzem, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Składniki gotowe. Teraz całość łączymy w naczyniu, ewentualnie można się pokusić zrobić ją jako warstwową – też fajnie będzie wyglądała. Gotową sałatkę możesz polać też dowolnym sosem, pasuje tutaj wiele różnorodnych smaków.