Sałatka z tahiną

Sałatka z tahiną
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Sałatka którą trzeba zrobić. Połączenie tahiny i ketchupu jest wyborne. Uniwersalna sałatka co do zieleniny. Możemy użyć jarmuż, rukolę lub sałatę.

Składniki

  • 1 pęk jarmużu, rukoli lub sałaty
  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g twarogu w ziołowej zalewie
  • Sos : 3 łyżki tahiny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek zimnej wody
  • sól do smaku
  • ketchup do polania

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy jarmuż musimy zdjąć grube łodygi.
    Zielone liście rwiemy na kawałki , rozkładamy na dużym talerzu.
    Pomidory kroimy w dość drobne kwadraty i układamy na zieleninie.
    Potem kładziemy kostki twarogowe z ziołami.
    W słoiku mieszamy wszystkie składniki sosu.
    Gotowym sosem polewamy warzywa a potem dekorujemy ketchupem.

  2. Przepis na Twaróg w ziołowej zalewie.
    Ser kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą.
    W słoiku warstwami układamy ser, posypujemy solą, ziołami, pieprzem i znowu ser....
    Całość zalewamy oliwą z czosnkiem. Odstawiamy na kilka dni do lodówki i gotowe.
    Tahinę też najlepiej zrobić samemu.
    Wystarczy krótko uprażyć sezam na suchej patelni a gdy przestygnie, miksować do uzyskania dość płynnej tahiny.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 10 sierpnia 2020
Ale Ty mi tu wymyślasz dania, że nie wiem za co się brać hehehe. Pysznie to wygląda, ale ja chyba do środy nic... Czytaj całość »
Ale Ty mi tu wymyślasz dania, że nie wiem za co się brać hehehe. Pysznie to wygląda, ale ja chyba do środy nic nie zjem :D
Składniki
  • 1 pęk jarmużu, rukoli lub sałaty
  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g twarogu w ziołowej zalewie
  • Sos : 3 łyżki tahiny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek zimnej wody
  • sól do smaku
  • ketchup do polania
Składniki