Sałatka z skorzonerą

Sałatka z skorzonerą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Obierajcie skorzonerę w rękawiczkach. Można świeżą zastąpić taką ze słoika. Obie wersje sprawdzają się.

Składniki

  • 150 g skorzonery
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych )
  • natka pietruszki
  • Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )
  • 3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska )
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Obrałem skorzonerę, ugotowałem w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, wystudziłem, osuszyłem na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu, pokroiłem na 3 cm kawałki.
    Ogórki również pokroiłem w 3 cm paseczki, cebulki w pół plasterki, pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, polałem sosem.
    Wszystkie składniki sosu zmiksowałem.
    Na koniec sałatkę posypałem pokrojoną świeżą natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (6)

konhambos 09 listopada 2020
Moje smaki.
P.S. Dzieki za motywujace komentarze! :)
KulinarnaChwila 10 listopada 2020
Super:)
Futka 11 listopada 2020
Pyszna sałatka. Z przyjemnością przygotuję <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g skorzonery
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych )
  • natka pietruszki
  • Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )
  • 3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska )
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
Składniki