Sałatka z selerem i tuńczykiem

Sałatka z selerem i tuńczykiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sałatka ryżowa z marynowanym selerem, ananasem, tuńczykiem i oliwkami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, ale także na imprezę.

Składniki

  • Seler marynowany z ananasem - 1 słoik (370ml)
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (190g)
  • Jajko - 2 szt
  • Ryż biały - 100g
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
  • Oliwki czarne krojone - 2 łyżki
  • Majonez - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Seler z ananasem odcedzamy. Jeśli macie sam seler, dodajcie 3 plasterki ananasa z puszki.
    Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu kroimy w kostkę.
    Tuńczyka odcedzamy. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Sałatkę wkładamy do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia.

Komentarze do przepisu (2)

helenapon 15 stycznia
Moja ulubiona.
Futka 19 stycznia
Pyszna i pożywna sałatka :)
Składniki
  • Seler marynowany z ananasem - 1 słoik (370ml)
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (190g)
  • Jajko - 2 szt
  • Ryż biały - 100g
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
  • Oliwki czarne krojone - 2 łyżki
  • Majonez - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki