Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Przepis dnia 2021-10-01
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Został mi ugotowany ryż z obiadu, dodałam kilka składników i sałatka gotowa. Bardzo lubię sałatki, to bardzo wdzięczne danie. Można dowolnie wybierać i łączyć składniki. Często robię je z tego co akurat jest w lodówce. Zawsze jest pysznie.

Składniki

  • 200 g. ryżu (waga po ugotowaniu)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 łyżek pokrojonego szczypiorku
  • 1 puszka tuńczyka (140g.)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
    Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać jajka pokrojone w kostkę.
    Paprykę i ogórki również pokroić w kostkę.
    Kukurydzę i tuńczyka odcedzić na sitku.
    Wszystko wrzucić do miski.
    Dodać szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
    Wstawić do lodówki minimum na godzinę, żeby sałatka nabrała smaku.

Składniki
  • 200 g. ryżu (waga po ugotowaniu)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 łyżek pokrojonego szczypiorku
  • 1 puszka tuńczyka (140g.)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Składniki