sałatka z ryżem

sałatka z ryżem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia882
Sałatki to najczęstsza przystawka na imprezach. My lubimy zjadać je na kolację, ale nie tylko. Z ryżem jest pożywna no i smaczna.

Składniki

  • Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20g szynki, 1 puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 1 szklanka ryżu, 15g żółtego
  • Sos: 1 łyżezka musztardy, 200g jogurtu naturalnego,

Przygotowanie

  1. Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, czyli ani zbyt miękki ani twardy. Ryż płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotować ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Do gotującej wody dodajemy wypłukany, pozbawiony skrobi ryż. Należy pilnować garnuszka, od czasu do czasu mieszając jego zawartość. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 12-15 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników spulchniamy go poprzez mieszanie widelcem.

  2. Paprykę i szynkę pokropić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i sosem.

    Sos: dowolną ilość jogurtu wlewamy do miseczki (u mnie 200g). Do jogurtu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, pieprz, sól oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 10 maja 2019
jak kolorowo :)
kuchmariola63 11 maja 2019
Super sałatka :)
KulinarnaChwila 11 maja 2019
Wyśmienita sałatka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20g szynki, 1 puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 1 szklanka ryżu, 15g żółtego
  • Sos: 1 łyżezka musztardy, 200g jogurtu naturalnego,
Składniki