Sałatka z rukoli, soczewicy i awokado

Sałatka z rukoli, soczewicy i awokado
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przepis na pyszną, sycącą a jednocześnie zdrową sałatkę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki

  • zielona soczewica (łuskana, połówki) 150 g
  • woda 250 ml
  • awokado 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • rukola 100 g
  • ser typu feta 150 g
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • dressing:
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno 4 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, gotujemy mniej więcej 30 minut od momentu wrzenia. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Ugotowaną soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

    Przygotowujemy dressing. To proste, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na niego przeznaczone.

    Rukolę myjemy, osączamy na sicie i mieszamy z dressingiem. Dodajemy wystudzoną soczewicę, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany drobno szczypiorek. Delikatnie mieszamy składniki.

    Awokado obieramy ze skórki, dzielimy na połówki i kroimy w plasterki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane awokado układamy na sałatce. Całość dekorujemy pokruszonym serem typu feta.

    Smacznego.


Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 27 września 2020
Ale smakowicie!
konhambos 27 września 2020
Juz sie nia dzis zachwycalam na Twoim blogu :)
Maudie 29 września 2020
Pyszna porcja zdrowia:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zielona soczewica (łuskana, połówki) 150 g
  • woda 250 ml
  • awokado 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • rukola 100 g
  • ser typu feta 150 g
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • dressing:
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno 4 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
Składniki