Sałatka z Roszpunką

Sałatka  z  Roszpunką
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: malta14
Pyszne i leciutkie jak chmurka.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
  • roszpunki ( feldsalat ), 200 gr.
  • pomidory, 3 szt.
  • duży ogórek, 1 szt.
  • czerwonej fasoli ( kidneybohnen ), 100 gr.
  • marchew, 1 szt.
  • por, 1 szt.
  • pęczek zielonej cebulki, 1
  • ziaren słonecznika, 20 gr.
  • SKŁADNIKI NA DRESSING
  • olej z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • koperek
  • ocet ryżowy
  • Przyprawy: Sól / Cukier

Przygotowanie

  1. ► DRESSING : sok z cytryny, olej z oliwek, zioła prowansalskie i koperek / wymieszać /, następnie dressing doprawić z octem ryżowym, cukrem, solą i jeszcze raz / dobrze wymieszać /. ► SAŁATKA : Roszponkę umyć, odciąć końce ogonków, rozdzielić listki i suszymy najlepiej w wirówce do sałat. Pomidory umyć, przepołowić i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, ogórek w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zieloną cebulkę posiekać i dodać fasolę. Słonecznik uprażyć na teflonowej patelni i wszystkie składniki wrzucić do miski i / wymieszać /. ► Krótko przed podaniem sałaty, polać sałatę dressingem i / wymieszać /.

Składniki
  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
  • roszpunki ( feldsalat ), 200 gr.
  • pomidory, 3 szt.
  • duży ogórek, 1 szt.
  • czerwonej fasoli ( kidneybohnen ), 100 gr.
  • marchew, 1 szt.
  • por, 1 szt.
  • pęczek zielonej cebulki, 1
  • ziaren słonecznika, 20 gr.
  • SKŁADNIKI NA DRESSING
  • olej z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • koperek
  • ocet ryżowy
  • Przyprawy: Sól / Cukier
Składniki