Sałatka z pora

Sałatka z pora
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Sałatka z pora, jajek i kukurydzy, z jogurtem greckim.

Składniki

  • Kukurydza konserwowa 1 puszka
  • Jajka kurze 4 szt.
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Jogurt typu greckiego
  • Sól
  • Ocet spirytusowy 1/2 łyżeczki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić w zimnej wodzie.

  2. Od pora odkroić ciemno-zieloną część. Białą i jasno-zieloną umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki o grubości około 5 mm, które należy umieścić w durszlaku i przelać wrzącą wodą, aby złagodzić ostry smak. Pozostawić do odsączenia.

  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wymieszać z porem.

  4. Dodać musztardę, ocet, jogurt, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

  5. Jajka obrać, pokroić każde na około 12 części i wymieszać delikatnie z sałatką. Gotowe!

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 09 września 2019
Super, bardzo lubię. Robiłam też wersję z kurczakiem gotowanym w rosole zamiast jajka, też fajna :)
Maudie 10 września 2019
Szybko i pysznie :)
gaja11 06 października 2019
Ocet zamieniłam na marynowaną czerwoną paprykę, goście zjedli wszystko. :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka
  • Jajka kurze 4 szt.
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Jogurt typu greckiego
  • Sól
  • Ocet spirytusowy 1/2 łyżeczki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Świeżo mielony pieprz
Składniki