Sałatka z pieczonym łososiem i ajvarem

Sałatka z pieczonym łososiem i ajvarem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną sałatkę z dzikim łososiem, pieczonym ze świeżą bazylią oraz dodatkiem bałkańskiej pasty ajvar. Sałatka jest lekka, szybka i prosta w przygotowaniu, dostarcza dobrej energii oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • sałata masłowa
  • czerwona papryka
  • listki świeżej bazylii
  • ziarna słonecznika
  • plastry cytryny
  • ajvar
  • RYBA:
  • filet z dzikiego łososia
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • DRESSING:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy

Przygotowanie

  1. Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

  2. Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.

  4. Prosta paprykowa wersja (świeża papryka + ajvar) jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 07 kwietnia 2018
Parę godzin temu, rozmawialiśmy na temat Twojego dania. Po prostu samo w sobie kradzieżą jest z naszej strony... Czytaj całość »
Parę godzin temu, rozmawialiśmy na temat Twojego dania. Po prostu samo w sobie kradzieżą jest z naszej strony <3 Boski pomysł i nieziemsko wiosenne kolory <3
fafiatko 08 kwietnia 2018
Idealna ryba!
konhambos 08 kwietnia 2018
piekna i pyszna salatka, doskonale polaczenie smaków, a dressing - cudowny, wlasnie taki najlepiej smakuje z... Czytaj całość »
piekna i pyszna salatka, doskonale polaczenie smaków, a dressing - cudowny, wlasnie taki najlepiej smakuje z lososiem... i nie tylko.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sałata masłowa
  • czerwona papryka
  • listki świeżej bazylii
  • ziarna słonecznika
  • plastry cytryny
  • ajvar
  • RYBA:
  • filet z dzikiego łososia
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • DRESSING:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
Składniki